Cum construim? Case pe structura de lemn.

Blog
featured image

Constructiile realizate pe structura de lemn reprezinta o modalitate accesibila si functionala de a construi o casa si de a o intretine in timp, ridicandu-se, totodata, la cerintele de confort dorite.

Casele construite in acest sistem se adapteaza oricarui stil arhitectural, atat traditional, cat si celui contemporan ori futurist. Constructiile din lemn prezinta o serie de avantaje in fata locuintelor realizate din materiale clasice precum caramida, beton sau bca.

 

REZISTENTA LA CUTREMUR

Principiul de transmitere al greutatii este acelasi cu al structurilor in cadre, cu diferenta ca materialul folosit este lemnul, care este mult mai elastic comparativ cu materialele de constructii clasice. Acest fapt, impreuna cu greutatea proprie redusa permite constructiilor executate pe structura de lemn sa reziste la seisme cu magnitudine de peste 8 grade pe scara Richter.

 

IZOLAREA TERMICA SI FONICA

Coeficientul de conductivitate termica al unui metru patrat de perete tip ‘‘sandwich’’ pe structura de lemn avand 20 cm grosime, executat de societatea noastra este de aproximativ 0.28 W/mpK. Pentru cele mai reci climate din Romania rezistenta termica recomandata pentru peretii exteriori este de 0.33 W/mpK. Se observa ca valoarea estimata pentru acest tip de perete este mai mica, asigurand astfel o izolatie termica excelenta.

Comparativ, un perete din beton, pentru a atinge aceleasi caracteristici de izolare termica ar trebui sa aiba o grosime de peste 2,5 metri .

Din aceste considerente, cheltuielile pentru incalzire in timpul iernii sau pentru aer conditionat vara intr-o locuinta pe structura de lemn cu pereti tip ‘’sandwich’’ sunt considerabil mai reduse decat in cazul constructiilor executate din materiale clasice. Confortul locuintei este completat de izolarea fonica, direct proportionala in cazul constructiilor din lemn cu cea termica.

 

DURATA DE EXECUTIE

Comparativ cu solutiile de executie cu materiale clasice, durata de realizare a unei constructii pe structura de lemn este considerabil mai redusa.

 

DURABILITATEA

Contrar prejudecatilor existente, casele pe structura de lemn au o durata de viata apropiata de cea a constructiilor clasice. In prezent, solutiile de tratare a lemnului impotriva daunatorilor (antiseptice) sau propagarii incendiilor (ignifuge), contribuie in mod evident la cresterea duratei de folosinta a acestui tip de constructii.

Casa-Structura-Lemn

Decizia de a construi o casa pe structura de lemn este una in concordanta cu noile tendinte in constructii. Scumpirea tarifelor la gaze, energie electrica si carburanti fac din ce in ce mai necesara gasirea celor mai eficiente solutii de limitare a pierderilor de caldura si, implicit, de diminuare a costurilor de productie.